Alexandru Tomescu cântă Variațiuni pe teme din „La Traviata”, la Sala Radio

Alexandru Tomescu cântă Variațiuni pe teme din La Traviata, la Sala Radio

Violonistul Alexandru Tomescu, care cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, revine pe scena Sălii Radio din București, în noua stagiune, în concertul Orchestrei de Cameră Radio, pe 29 octombrie, de la ora 19.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Programul pe care îl propune Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, este unul foarte atractiv. Dacă „La Traviata”, celebra creație a lui Giuseppe Verdi, este considerată ca opera interpretată cel mai des în întreaga lume (conform site-ului Operabase), partitura nu putea să lipsească din sălile de concert, într-o formă adaptată contextului.

Astfel, publicul va putea asculta, în interpretarea lui Alexandru Tomescu, alături de Orchestra de Cameră Radio, Variațiuni pe teme din opera „La Traviata” de Verdi pentru vioară și orchestră de coarde (semnate de Marc Olivier Dupin).

Un alt moment special al serii îl va reprezenta și „Suita Holberg”, creație a marelui compozitor norvegian romantic Edvard Grieg, lucrare inspirată de ritmurile specifice dansurilor din secolul al XVIII-lea, ca sarabanda și gavota. Programul serii va cuprinde și „Adagio” compus de artistul american Samuel Barber – dublu laureat al premiului Pulitzer pentru muzică – și „Serenada în mi minor” semnată de compozitorul britanic Edward Elgar.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Dirijorul Cristian Oroșanu a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris, în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ș.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiție la care a câștigat locul al doilea, Cristian Oroșanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. În Japonia, a colaborat cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, iar în ultimii ani a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich și Ingo Metzmacher.

Cristian Oroșanu a dirijat aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor șef permanent al Filarmonicii din Brașov. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroșanu a avut colaborări cu ansamblurile Operei Naționale București, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naționale Iași, repertoriul său liric curprinzând peste 35 de titluri. Dirijorul Cristian Oroșanu este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Alexandru Tomescu a evoluat de numeroase ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecție pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga țară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Șase Sonate de Eugène Ysaÿe și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate „Bilete.ro”, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Tânăr din Mehedinți, găsit fără suflare în locuința în care creștea ilegal șerpi. Anchetatorii au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
O nouă taxă obligatorie în România. Legea intră în vigoare de la 1 iulie
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Operația lui Florin Piersic a fost un succes. Medicii, optimiști cu privire la starea de...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
De ce unii fizicieni cred că trăim într-o gaură neagră?